VMSzC III. Béla Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
Szentgotthárd

Idén 2. alkalommal került kiírásra, a Digitális Témahét keretében a NYERJ EGY CRAFTBOTOT! pályázat, középiskolások számára.  A pályázó, és a kiválasztási kritériumoknak megfelelő középiskolák közül 10 intézmény diákjainak „nem kell mást tenni érte, mint nyomtatni egy társasjátékot”, vagyis a diákokból és tanáraikból álló csapatok feladata, hogy komplex, egyedi társasjátékot tervezzenek, és azt készítsék is el. A tét: Egy CraftBot Plus 3D nyomtató.

A feladat teljesítéséhez a CraftBot nyomtatókat a CraftUnique Kft. biztosítja, amelyek a tavaszi szünetre meg is érkeztek az iskolákba. A kiválasztott intézményeknek másfél hónap alatt kellett elsajátítania a 3D nyomtatás fortélyait, ehhez segítséget is nyújt a cég: videós távoktatásban, illetve folyamatos konzultációs lehetőséggel.

 

Sikerrel vette a pályázat első lépcsőjét az iskolánk is, így már húsvét előtt megkezdődött a játék tervezése és kivitelezése. A legnehezebb talán az első lépés volt, megfelelni annak a kritériumnak, hogy iskolai tantárgyhoz kapcsolódjon a játék, legyen egyedi, hogy 4 vagy több résztvevő játszhasson vele egyszerre. A „megoldást” végül maga a 3. dimenzió jelentette s az a mondás, hogy „olyan sokoldalú, hogy az már gömb”. A hagyományos társasjátékok zöme 2D. Mi kitoltuk a síkot a térbe, s az így kapott kockatest hatszorosára növelte a variációs lehetőségeket. De lelkesedésünkben itt nem álltunk meg. Sikerült olyan ötlettel gazdagítani a játékot, ami szinte végtelenné teszi a játék tartalmi lehetőségeit.

Végezetül: a társasjátékok beadási határideje május vége, az első három helyezett pedig június 8-án egy díjátadón veheti át megérdemelt CraftBot nyomtatóját.

Külön köszönet Laczó Balázsnak (13/A  CAD-CAM Informatika), a 2/10/C osztálynak illetve a 9/A osztály vendéglős tanulóinak a munkájukért!

Letölthető tartalmak:

Az iskolánk diákjai által alkotott társasjátékkal kapcsolatos média tartalmak:

Vas megyei hírportál: https://www.vaol.hu/olvaso/3d-s-nyomtatoert-terveztek-sajat-tarsasjatekot-a-szentgotthardi-kozepiskola-diakjai-3008725/

Helyi online média: http://9970.hu/2019/05/sajat-tarsasjatekot-keszitettek-a-iii-bela-tanuloi

Szentgotthárdi Városi Televízió: https://www.facebook.com/watch/?v=427744221119226

Werkfilm:


A játékot bemutató videó: